Dementievriendelijke uitvaartverzorgster

5 oktober 2020

Met het stijgende aantal mensen met dementie komt de volgende vraag steeds vaker voor bij een sterfgeval: “Kan opa of oma ook afscheid nemen, ondanks de dementie?” Het gebeurt regelmatig dat iemand met dementie zijn of haar partner, kind of vriend overleeft. Veel nabestaanden vragen zich dan af of én hoe ze dit moeten vertellen aan hun naaste met dementie. Om nabestaanden hierin zo goed mogelijk te begeleiden, heeft uitvaartverzorgster Monique van Houtum op persoonlijke titel het certificaat Dementievriendelijke uitvaartverzorger behaald.

Motivatie

Elk jaar komen er ongeveer 4000 weduwen en weduwnaars met dementie bij. Je wilt je dierbare nabestaande zo goed mogelijk overal bij betrekken. Maar hoe moet het met afscheid nemen? Het antwoord hierop is niet zo makkelijk te geven en varieert per persoon. Logisch, want ieder reageert anders en verkeert in een bepaalde fase van het dementieproces. Ook Monique kreeg steeds meer vragen rondom dit thema. Omdat ze steeds meer te maken krijgt met nabestaanden die, een vorm van, dementie hebben, wilde ze graag deze DeMensTraining volgen.

Recht op emoties

De reactie van iemand met dementie blijft moeilijk te voorspellen. Eventuele emoties zijn niet eng maar heel normaal. Ieder mens heeft immers recht op emoties, ook mensen met dementie. Het kan zijn dat het nieuws of de ervaring binnen korte tijd weer vergeten is. Toch zijn diverse medici het erover eens; ook iemand met dementie mag zeker het verdriet voelen van een verlies, ook al is het maar even. Enkel een moment iets ervaren of weten is immers nog altijd meer dan helemaal niets. Het gaat hier om een afscheid van iemand van wie men hield, meestal na een jarenlang huwelijk. Dat is verdrietig en dat mag ook zo worden ervaren. Het buitensluiten van een geliefde met dementie bij een afscheid zou een dubbel gemis zijn; hij of zij hoort er zeker nog bij als het enigszins mogelijk is!

Samen afscheid nemen

Elke uitvaart is anders. Maar een uitvaart waarbij een dementerend familielid betrokken gaat worden is nog meer maatwerk. Samen bespreken we wat de beste manier is om je dementerende familielid onderdeel te maken van het afscheid. We zoeken en bekijken alle mogelijkheden om samen goed afscheid te nemen. Want wanneer iedereen bij de uitvaart betrokken wordt, zal het afscheid nog waardevoller worden. Monique leerde hoe ze met mensen met dementie kan communiceren en hoe ze andere gezinsleden beter kan helpen. Door het volgen van deze training heeft zij inzicht gekregen in de ziekte, in het verloop van de ziekte en alle mogelijke oplossingen waardoor samen afscheid nemen gerealiseerd kan worden.