WAT TE DOEN BIJ OVERLIJDEN?
Wij bieden uitvaartbegeleiding aan voor iedereen, ongeacht of je verzekerd bent en hoe je verzekerd bent. Als je het overlijden bij ons meldt, regelen wij het verder met de verzekeringsmaatschappij als je een uitvaartverzekering hebt.
Na het verlies van een geliefde, kun je de volgende stappen als eerste zetten:
Stap 1: Bel de huisarts om het overlijden officieel vast te laten stellen. Deze verklaring is nodig voor het regelen van de uitvaart.
Stap 2: Neem contact op met Monique van Houtum Uitvaartbegeleiding via 013-5721822. We zijn altijd bereikbaar, zelfs ‘s nachts. Als je dat wenst, komt er meteen iemand naar je toe. Onze medewerkers nemen dan de eerste zorg voor de overledene op zich. In overleg maken we een afspraak, meestal is dat bij je thuis. Tijdens deze afspraak maak je kennis met de uitvaartverzorgster en komen de zaken aan de orde die belangrijk zijn de komende dagen. In de dagen voorafgaand aan de uitvaart moet er veel worden geregeld. Tijdens deze dagen heb je een vast contactpersoon die altijd bereikbaar is om je overal mee te helpen en die je tot steun zal zijn.
Stap 3: Ook kun je naaste familieleden, vrienden en de (eventuele) werkgever op de hoogte brengen van het overlijden.
In de kolom rechts vind je een aantal vragen en antwoorden die jou verder kunnen helpen bij het regelen van een uitvaart.
Wij kunnen je ook helpen met de vervolgstappen. Download hier onze checklist bij overlijden.
Veelgestelde vragen
Het is slim om bij leven iemand een volmacht te geven om lopende zaken te regelen. Dat kan een erfgenaam zijn, maar ook iemand die onafhankelijk is, bijvoorbeeld de notaris. De notaris legt in een verklaring van erfrecht vast wie de gevolmachtigde is. Zonder testament of executeur worden nabestaanden of de rechtbank verantwoordelijk voor de afhandeling van de nalatenschap.
Wanneer een dierbare thuis overlijdt bel je als eerste de huisarts. Deze stelt een verklaring van overlijden op. Informeer naaste familie en de uitvaartorganisatie. Zij nemen dan de eerste zorg uit handen en kan helpen met verdere stappen, zoals het regelen van de uitvaart en het informeren van instanties. Informeer familie, vrienden en bekenden. Houdt rekening met de volgorde van informeren i.v.m. met het snel verspreiden via sociale media indien je een overlijden meldt aan anderen.
Je kunt zeggen: “Helaas moet ik je mededelen dat [naam] is overleden.” Dit is een respectvolle en directe manier om het nieuws over te brengen. Soms lukt het je niet om dit als directe nabestaande zelf te doen, dan is het fijn als iemand die er net wat verder vanaf staat deze boodschap brengt aan anderen.
Na een overlijden informeert meestal de werkgever het huidige pensioenfonds. Voormalige pensioenfondsen kun je het beste als nabestaande of de executeur testamentair zelf informeren.
De keuze om een overlijden te melden staat vrij. Sommigen kiezen er tegenwoordig voor om een bericht op te stellen met details van de uitvaart en praktische informatie en deze enkel te verspreiden via e-mail, WhatsApp of sociale media kanalen. Vaak wordt echter nog gekozen om een rouwkaart op te maken en deze per post te versturen. Ook kun je een rouwadvertentie plaatsen.
Schrijf een persoonlijke boodschap waarin je je condoleances aanbiedt en herinneringen aan de overledene deelt, indien gepast. De tekst kan kort en medelevend zijn, zoals “Gecondoleerd met dit grote verlies” of “Veel sterkte in deze moeilijke tijd”. Overweeg ook een passend gedicht of lied als woorden moeilijk zijn.