Een persoonlijk afscheid, ook in deze tijd

19 juli 2022

Onderstaand bericht bevat informatie die niet meer van toepassing is. Er gelden geen beperkende maatregelen meer. 

In deze tijd zijn ons beperkingen opgelegd door het RIVM. Zeker als u in deze tijd een dierbare moet verliezen – al of niet aan het Coronavirus – heeft dit gevolgen voor de wijze waarop wij samen met u het laatste afscheid vormgeven. Er zijn beperkingen aan het aantal personen, er is geen mogelijkheid voor een koffietafel, we moeten afstand houden en daardoor kunnen we niet, zoals gewoonlijk, bij u thuis of in Het Afscheidshuis met z’n allen rond de tafel de uitvaart regelen.

Echter wil dit niet zeggen, dat een afscheid niet persoonlijk, mooi en waardig kan zijn. Monique en Gerrie gaan hier – samen met u – zo creatief mogelijk mee om. Een goed afscheid is ook voor uw rouwverwerking van groot belang, zeker als u niet aanwezig kunt zijn bij het laatste afscheid doordat u zelf ziek, besmet, of kwetsbaar bent.

Enkele voorbeelden waardoor u er toch bij kunt zijn: via videobellen betrekken we u bij de gesprekken ter voorbereiding, we maken foto’s voor u van uw dierbare na de verzorging, waardoor u – soms in tegenstelling met het beeld van de laatste dagen – een herinnering krijgt aangereikt van uw dierbare die er rustig, goedverzorgd en vredig bij ligt.

Daarnaast kunnen we foto’s maken bij de uitgeleide, bij de dienst in kerk of aula en van alle bloemen. Deze foto’s dragen bij aan een completer beeld en een zo goed mogelijke beleving van het afscheid. Op veel locaties is het mogelijk om de dienst via livestreaming te volgen. Daarnaast vinden sommige nabestaanden het ook fijn zelf hun tekst in te spreken op film of geluidsopname. Doordat wij die tijdens de dienst afspelen krijgt uw bijdrage de plek die het verdiend.

Zo kan een dienst, ondanks deze beperkingen, nog steeds een intieme en persoonlijk afscheid zijn dat als een goede herinnering bij u blijft.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden en wij staan altijd open voor eigen ideeën.