Een persoonlijk uitvaart vindt men tegenwoordig het allerbelangrijkste. En dat kan op heel veel manieren: sober, plechtig, ingetogen, groots, kerkelijk, modern. Het hangt volledig af van wie de overledene was en hoe de wensen zijn. En of je nu met zes mensen in een dienst zit of met achthonderd, het moet geen verschil maken, de intentie blijft hetzelfde; je staat mensen bij in hun verdriet en probeert het laatste afscheid zo goed mogelijk in te vullen.

Als nabestaanden dan op de dag van de uitvaart tegen mij zeggen: “Misschien een beetje raar, maar mag ik zeggen dat het een prachtige dag was?”, dan ben ik tevreden en ga ik met een goed gevoel naar huis. Ik denk dan: “Wat heb ik toch een mooi vak!”

 

Ritueelbegeleider

 

In augustus 2021 heb ik het deelcertificaat Ritueel begeleider mogen behalen. Als Ritueel begeleider ga ik meer in op persoonlijke details. Samen met nabestaanden maken we een levensverhaal waarin alles wordt benoemd wat in het leven van de overleden dierbare belangrijk was. Kortom, de rode draad van iemands leven helemaal neerleggen en dat tijdens de afscheidsdienst ‘uitbeelden’. Dat kan door middel van muziek, foto’s, zingen, samen dingen doen of iets meenemen van betekenis. Om zo tot een hele persoonlijke en warme afsluiting te komen van zijn of haar leven.