Monique van Houtum

 

“Eigenlijk wil je mij zo min mogelijk zien, maar als het moment dan toch daar is dat een dierbare overlijdt, dan hoop ik dat je weet dat ik er voor je wil zijn.”

 “Graag zien we je nog eens terug, maar dan in een prettigere situatie”, krijg ik vaak te horen na de uitvaart. Voor mij betekent dit dat er tussen mij en de nabestaanden een band is ontstaan in de korte tijd dat wij zorgen voor het afscheid van hun dierbare. Dit vind ik heel erg bijzonder.

Monique van Houtum

Vanaf de start van mijn onderneming in 2005 is het mijn doel geweest om mensen te begeleiden naar het afscheid van hun dierbare. Een afscheid dat bij hun overleden dierbare past. Daarbij heb ik het ook altijd belangrijk gevonden dat dit afscheid ook recht doet aan de gevoelens van de nabestaanden. Ik zeg altijd: “We doen het samen!” Daarom is er veel overleg. Niet alleen over de praktische zaken zoals: kosten, rouwdrukwerk, kist of wade, bloemen, muziek. Ook de vorm van het afscheid komt ter sprake: groots, intiem, traditioneel of compleet “out of the box”. Alles kan en alles mag, mits dit binnen de kaders van de wet mag natuurlijk. We denken graag met je mee.

Ik ben dankbaar dat ik sommige families heb begeleid bij meer dan één overlijden in hun familiekring. Daarnaast ben ik trots op Het Afscheidshuis dat nog steeds uniek in zijn soort is. Het is een hele fijne plek als de overledene niet thuis opgebaard wordt. De kracht van Het Afscheidshuis is dat je bij de overledene op de kamer kan zitten, maar dat er ook een woonkamer en keuken is, waar je samen kan zijn. Ook als je geen behoefte hebt om de overledene te zien, kun je dan als familie toch het saamhorigheidsgevoel hebben bij de overledene.  Je kunt er een laatste keer samen eten of je overlegt daar gezamenlijk de dingen die geregeld moeten worden. Als je kiest voor een 24-uurskamer heb je een eigen sleutel en kun je komen en gaan wanneer je wilt. Daarnaast hebben we sinds 2017 een fijne stadstuin zodat je ook buiten kunt zitten.

Wat voor mij ook altijd belangrijk is, is dat kinderen zich bij ons op hun gemak voelen en daardoor ervaren dat de dood niet eng is. Er is een speelhoekje waar ze spelletjes kunnen spelen of een mooie tekening kunnen maken. Ook mensen met een (verstandelijke) beperking of iemand met dementie wil ik graag bij de hand nemen zodat ook zij op een fijne manier afscheid kunnen nemen.

Eigenlijk wil je mij zo min mogelijk zien, maar als het moment dan toch daar is dat een dierbare overlijdt, dan hoop ik dat je weet dat ik er voor je wil zijn. Samen komen we tot een goed en passend afscheid omdat dat de eerste – maar oh zo belangrijke – stap is in het rouwproces.