Nabestaanden vragen zich natuurlijk af wat het betekent wanneer er een dierbare komt te overlijden als gevolg van of in relatie tot het Coronavirus. Monique van Houtum volgt de ontwikkelingen rondom het Coronavirus en geeft op deze pagina eventuele updates met betrekking tot het virus en een uitvaart. Monique van Houtum volgt hierin de instructies van het RIVM.

Wij hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Staat je vraag er niet bij? Stel deze dan aan ons via info@moniquevanhoutum.nl

Laatste update 28 juni 2021

Er geldt voor het bijwonen van een uitvaart geen absoluut maximum meer. Personen dienen echter wel op 1,5 meter afstand tot elkaar te kunnen blijven. Hierdoor is het afhankelijk van de uitvaartlocatie hoeveel personen aanwezig kunnen zijn.

Een dierbare komt te overlijden en is misschien besmet met het Coronavirus. Wat moet ik doen?

Je meldt het overlijden op dezelfde manier. Je kunt 24 uur per dag bellen naar het telefoonnummer 013-5721822. Vermeld daarbij wel dat het mogelijk is dat jouw overleden dierbare besmet is met het Coronavirus.

Komt de uitvaartverzorger bij ons thuis om de uitvaart te bespreken?

Onze uitvaartverzorgers zijn er om je bij te staan, zeker ook in deze complexe tijden.
Het gesprek met de uitvaartverzorger kan thuis plaatsvinden als alle aanwezigen klachtenvrij zijn. Het maximum aantal aanwezige personen is afhankelijk van de beschikbare ruimte. Tijdens de aanwezigheid van onze uitvaartverzorger dient iedereen op een veilige afstand van 1,5 meter van elkaar te blijven.

Hebben nabestaanden (vermoedelijk) het Coronavirus, dan wordt op een andere manier de uitvaart besproken en contact onderhouden. Denk hierbij aan telefonisch of, om het wat persoonlijker te maken en je goed bij te kunnen staan via beeldbellen.

Het is overigens in alle situaties mogelijk om op afstand contact met de uitvaartverzorger contact te onderhouden.

Wij waarborgen de veiligheid van jou en onze medewerkers en willen voorkomen dat wij een rol spelen in het verspreiden van het virus.

Wij doen er alles aan om ook nu de kwaliteit van onze dienstverlening op het hoge niveau te houden die voldoet aan de verwachtingen.

Wat heb ik nodig om op afstand contact te hebben met de uitvaartverzorger?

Nadat het eerste contact met de uitvaartverzorger heeft plaatsgevonden, ontvang je zijn of haar telefoonnummer. Afhankelijk van je fijn vindt kun je contact hebben via telefoon, e-mail of whatsapp.

Omdat de uitvaartverzorger ook in contact kan zijn met andere nabestaanden, is het fijn om hierover met de uitvaartverzorger afspraken te maken.

Als alternatief voor een persoonlijke afspraak met onze uitvaartverzorger kunnen wij je uitnodigen voor beeldbellen via Microsoft Teams. Je hoeft hiervoor geen aparte software te installeren op je computer of tablet. Een pc of laptop met een actuele webbrowser en internetverbinding is voldoende.

Wat gebeurt er met mijn dierbare wanneer hij of zij is overleden aan het Coronavirus?

Wij geven de overledene dezelfde dienstverlening als iemand die niet is komen te overlijden aan het Coronavirus. Om de veiligheid van onze medewerkers te waarborgen volgen wij een strikt hygiëneprotocol. Zo dragen wij tijdens het verzorgen van overledenen met corona extra beschermende kleding.

Kan een rouwbezoek doorgaan?

Er is ook een maximum aantal gasten van toepassing voor een rouwbezoek. Om dit te borgen is een openbaar rouwbezoek niet mogelijk maar enkel in besloten kring. Er kunnen, afhankelijk van het uitvaartcentrum, maximaal zes personen tegelijkertijd in de rouwkamer aanwezig zijn bij de overledene. De bezoekers kunnen we verspreiden over meerdere bezoeken, tijdens een bezoek wisselen of gasten in een andere ruimte laten wachten mocht dit nodig zijn. Er zijn maximaal 30 personen per rouwbezoek toegestaan.

Kan gebruik worden gemaakt van een 24-uurs (familie) kamer?

De 24-uurskamers in onze uitvaartcentra zijn in gebruik (ook voor derde ondernemers). Dit houdt in dat nabestaanden een sleutel ontvangen van het uitvaartcentrum. Maximaal 6 personen gelijktijdig toegestaan in de kamer.

Verder volgen wij een strikt hygiëneprotocol om de hygiëne van medewerkers, nabestaanden en gasten te waarborgen. Tijdens het verzorgen van overledenen met corona dragen wij bijvoorbeeld beschermende kleding, wij reinigen na elk bezoek delen van het uitvaartcentrum dat vaak aangeraakt wordt en waar het virus kort zou kunnen overleven. Ook demonstreren wij een manier van condoleren zonder elkaar een hand te geven. Daarnaast is het besmet raken via een overleden persoon klein.

Is een thuisopbaring mogelijk?

Dit is mogelijk.

Als de overledene (vermoedelijk) besmet is met het Coronavirus nemen we een aantal aanvullende maatregelen. Onze uitvaartverzorger zal je hierover informeren.

Is een thuisopbaring in een zorgcentrum mogelijk?

Een thuisopbaring in een zorgcentrum is alleen mogelijk als de zorginstelling hier mee instemt. Door beleid of (tijdelijke) maatregelen vanwege (lokale) omstandigheden kan een thuisopbaring niet zijn toegestaan.

Blijft iemand na overlijden aan het Coronavirus besmettelijk?

Vanuit onderzoek bij Coronavirussen in het algemeen blijkt dat de overleving van het virus na overlijden, kort is. Het zou bij lage temperaturen zoals het koelen van het lichaam wel zo kunnen zijn dat het virus nog aanwezig is tot 3 dagen na overlijden. Maar het besmetten van een ander gebeurt meestal door niezen of hoesten. Dus wanneer je goede handhygiëne uitoefent is de kans om besmet te raken klein.

Kan de uitvaart van een besmet persoon wel plaatsvinden?

Ja, er kan altijd een uitvaart plaatsvinden. Onze uitvaartverzorger zal samen met je kijken wat de mogelijkheden zijn om de wensen zoveel mogelijk te respecteren en daarbij wel rekening te houden met (voorzorgs)maatregelen.

Hoeveel personen mogen er aanwezig zijn bij de uitvaart?

Voor het bijwonen van een uitvaart geldt geen absoluut maximum meer. Personen dienen echter altijd op 1,5 meter afstand tot elkaar te kunnen blijven. Hierdoor is het afhankelijk van de uitvaartlocatie hoeveel personen aanwezig kunnen zijn.

Condoleren, kan dat wel?

Wij raden aan om elkaar geen hand te geven. Dit is een maatregel om verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar hoe condoleer je dan wel? Dit kan door je hand op je hart te leggen zoals uitgebeeld op de afbeelding onderaan deze pagina. Terwijl je dit gebaar geeft kun je de nabestaanden condoleren met hun verlies.

Naast het gebruik van een eigen pen voor het tekenen van het condoleanceregister is soms ook een online condoleanceregister op onze website actief. Hierop kunt u via internet op een veilige manier een condoleance achterlaten.

Kan iemand die in quarantaine zit een uitvaart bijwonen?

Eerstegraads nabestaanden met weinig klachten (geen koorts en niet hoesten) kunnen de uitvaart bijwonen mits zij een chirurgisch mondneusmasker dragen.

Mag iemand met gezondheidsklachten naar een rouwcentrum of uitvaart komen?

Gezondheidsklachten (hoesten, kortademigheid, verkoudheid of koorts) kunnen voortekenen zijn dat iemand besmet is met het coronavirus. In lijn met de richtlijnen van de overheid vragen wij deze mensen met klem om thuis te blijven en op een andere manier medeleven te tonen met de nabestaanden.

Wat is het advies over het dragen van een mondkapje?

Het dragen van een mondkapje is ook op uitvaartlocaties niet meer verplicht. Uiteraard mag je dit wel doen.
Daar waar de 1,5 meter afstand niet bewaard kan worden, blijft de mondkapjesplicht gelden. Bijvoorbeeld bij het verzorgen van een overledene door de nabestaanden met begeleiding van onze medewerkers.

Tips rondom de uitvaart en het Coronavirus

Organisatie van een uitvaart

Diverse uitvaartlocaties (waaronder crematoria) beschikken over streaming faciliteiten. Daarmee kan de dienst live worden uitgezonden. Dat kan door middel van een open verbinding, maar je kan als familie ook kiezen voor een gesloten uitzending. Bij een gesloten uitzending krijg je een wachtwoord die je kan delen met andere mensen. Alleen mensen die het wachtwoord hebben kunnen de uitvaartplechtigheid live meekijken. Vraag onze uitvaartverzorger hoe het werkt. Er zijn crematoria in Nederland die uit voorzorg extra ruimte hebben gecreëerd tussen de zitplaatsen. Daarmee hoopt men het risico op verspreiding van het virus tijdens een dienst te verkleinen.

Laat een uitvaartvideo maken

Uitvaart- en herdenkingsvideo’s zijn er al een beetje bij gaan horen. Nu bieden ze natuurlijk enorm veel uitkomst. Je kunt een speciale uitvaartvideograaf inhuren om een film voor je te maken van de hele uitvaart. Een videograaf is een zorgeloze optie, omdat een professional precies weet hoe hij het moet aanpakken. Dankzij deze beelden kunnen alle mensen die de uitvaart noodgedwongen moeten missen toch na afloop een mooie indruk krijgen. Een goede film geeft je bijna het gevoel dat je er toch zelf bij was. Je kunt ook een stapje verder gaan. Een videograaf kan namelijk ook het levensverhaal van jouw dierbare in beeld brengen. Een waardevolle herinneringsfilm voor alle momenten waarop je behoefte hebt aan gedenken.

Huur een uitvaartfotograaf in

Het is een kunst apart om een uitvaart mooi en volledig in beeld te brengen zonder de bijeenkomst te verstoren. Uitvaartfotografen verstaan deze kunst als geen ander. Onzichtbaar aanwezig weten ze alle belangrijke, ontroerende momenten op de gevoelige plaat te leggen. Op het moment zelf zal er misschien veel aan je voorbijgaan. Er gebeurt zoveel tegelijk. Dankzij deze foto’s kun je in alle rust, op je eigen tijd, terugkijken naar de uitvaart met de mensen die niet aanwezig konden zijn.

Tips voor bezoekers van een uitvaart

Alternatieven om te condoleren

Tijdens een uitvaart raak je elkaar veel meer aan dan normaal. En dat is fijn. Je knuffelt, slaat armen om elkaar heen, schudt talloze handen en je kust soms wat af tijdens de condoleance. Al deze gebruikelijke aanrakingen zijn nu natuurlijk niet handig. En dat voelt vast heel tegennatuurlijk en raar. Je wilt graag uitdrukking geven aan je gevoel en kunt dat nu niet doen op de manier die je wilt. Wat doe je dan tijdens een uitvaart?

  • Zeg het. Spreek je condoleance en je troostende woorden uit.
  • Maak écht oogcontact. Je zult ervaren dat dit heel persoonlijk is.
  • Leg je hand op je hart. Dit gebaar drukt respect uit. Maak er eventueel een lichte buiging bij of een hoofdknikje.

Wij zullen aanwijzingen plaatsen om te vertellen wat de familie een fijn alternatief vindt. Als dit duidelijk is, zal het al minder raar zijn.

Beter laat dan nooit

Het is even niet anders. Maar het gaat ook weer voorbij. Zodra alle perikelen rondom het coronavirus verdwenen zijn, kun je alsnog een mooi samenzijn organiseren. In sommige culturen is dit al een gewoonte. De periode na het verlies kan zwaar zijn. Dan is het heel fijn om troost te kunnen halen uit het gezelschap van mensen die net als jij je dierbare missen.

 

 

coronavirus uitvaart